tisdag 1 september 2015

Somalisk mat

Somalier äter mycket kött. Oavsett region befinner sig köttet mitt på matbordet.

Digir däremot är en väldigt populär vegetarisk rätt. Den består i stort sett av bruna bönor, men i receptet ingår även majs, kaffebönor och olivolja, som kokas ihop. Vid serveringen strör man över lite socker.

I norra delen av Somalia, som en gång var en engelsk koloni, är ris det vanliga baslivsmedlet. I södra delen, som koloniserades av italienarna, dominerar pastan. Både riset och pastan är importerade ingredienser i det somaliska köket. I de flesta maträtter ingår många kryddor; rätterna är indo-arabiskt influerade och smaksätts gärna med koriander, persilja, kardemumma, ingefära och chili.

I södra Somalia finns vidsträckta odlingsmarker och där växer förutom de vanliga grönsakerna en rad exotiska frukter som papaya, guava, vattenmelon, granatäpple, mango, blodapelsin och banan. Med sin höga kvalitet var bananen nationens stolthet och exporterades över världen innan inbördeskriget slog sönder landet.